Δεν είναι τυχαίο που τα Χανιά ψηφίζονται σαν ένας από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από ξένους κάθε χρόνο. Το ενετικό λιμάνι με σήμα κατατεθέν το φάρο και γύρω του κτισμένη η Παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια που ξεχειλίζουν από πολύχρωμα λουλούδια, συνδυάζονται άψογα με τα δείγματα πολλών πολιτισμών που έχουν περάσει από εκεί. Τα Χανιά όμως φημίζονται για τις πανέμορφες αλλά και εξωτικού χαρακτήρα παραλίες που υπάρχουν στο νομό και εμείς επιλέξαμε τις τρεις πιο ιδιαίτερες για να επισκεφτείτε...

 

Σεϊτάν Λιμάνια ή παραλία του Στεφάνου Σεϊτάν

Μόλις 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη των Χανίων βρίσκεται "κρυμμένη" μία παραλία πού διαφέρει από τις υπόλοιπες. Στα τουρκικά "Σεϊτάν" σημαίνει διαβολικός και λέγεται ότι η ονομασία αυτή προήλθε από τους πολύ έντονους κυματισμούς της περιοχής. Παρόλα αυτά το θέαμα είναι άκρως παραδεισένιο... Βραχώδες όρμος με τυρκουάζ κυματώδη νερά και αρκετά μικρή αμμουδιά είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ιδιαίτερης παραλίας.

Προσοχή! Για να φτάσετε στην παραλία θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας και να κάνετε κατάβαση από δύσβατο μονοπάτι γι'αυτό απαραίτητος εξοπλισμός είναι τα αθλητικά παπούτσια. Επίσης θα πρέπει να προβλέψετε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα (νερό, καπέλο κλπ) καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη.

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη στη πλέον ευρέως γνωστή παραλία οπότε ίσως συναντήσετε έντονο συνωστισμό.


Η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα Χανιά με σκοπό και μόνο να ζήσουν από κοντά αυτή τη πραγματικά σπάνιας και ιδιαίτερες εξωτικής ομορφιάς παραλία τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το άγριο τοπίο εναρμονίζεται άψογα με τα ρηχά νερά και δημιουργεί χρωματικά ένα παραμυθένιο αποτέλεσμα από τη μίξη λευκής και ροζ αμμουδιάς και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από αυτές τις Καραϊβικής...

Ο "Μπάλος" βρίσκεται 55 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Χανίων. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάτε στην παραλία. Ο πρώτος και εύκολος τρόπος είναι να πάτε με κάποιο πλεούμενο δια θαλάσσης καθώς ημερήσιες εκδρομές γίνονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του νομού και ο δεύτερος να πάτε οδικώς (εώς ένα σημείο). Η δεύτερη επιλογή ίσως είναι πιο "κουραστική" καθώς θα πρέπει να περπατήσετε μία διαδρομή 30' περίπου από εκεί που θα έχετε αφήσει το όχημα σας, όμως η θέα που θα αντικρίσετε κατά την κατάβαση είναι σίγουρο πως θα σας κόψει την ανάσα! (ενδείκνυται για φωτογραφίες)

 

Βασικό να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για τη διαδρομή αν επιλέξετε τη 2ρη επιλογή όπως αθλητικά παπούτσια, νερό, καπέλο κλπ (θα τα χρειαστείτε κυρίως στην ανάβαση της επιστροφής)


Λίμνη Κουρνά

Το πιο ιδιαίτερο το αφήσαμε για το τέλος... Όπως προφανώς καταλάβατε δεν είναι ακόμα μία παραλία. Η λίμνη Κουρνά είναι μία και μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη! Αν θέλετε μία πιο ιδιαίτερη και εναλλακτική λύση για να κάνετε το μπάνιο σας αλλά και όχι μόνο, η επίσκεψη σε αυτή είναι υποχρεωτική. 

43 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Χανιά και με μια έκταση 580 στρεμμάτων δεν θα έλεγε κανείς πως είναι και μεγάλη. Γενικά, έχει ρηχά νερά καθώς το μεγαλύτερο της βάθος είναι λιγότερο από 23 μέτρα. Η λίμνη περικλείεται από ένα μαγικό καταπράσινο τοπίο ανάμεσα στις πλαγιές των Λευκών Ορέων και αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο ο οποίος προστατεύεται από τη Natura 2000. Πέραν του μπάνιου σας, εναλλακτικά μπορείτε να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο, να κάνετε πικ-νικ η απλά να κάνετε βόλτα γύρω από τη λίμνη καθώς επίσης και να φάτε στις διπλανές ταβέρνες με θέα προς αυτή.

 

Μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο μέσα στη λίμνη τις απογευματινές ώρες είναι ειδυλλιακή...