Η 25η Μαρτίου είναι ίσως η πιο σημαντική εθνική γιορτή για το έθνος μας, θεωρείται επίσημη αργία και τη γιορτάζουμε διπλά, σαν χριστιανική (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) αλλά και σαν εθνική γιορτή και συνήθως γιορτάζεται με παρελάσεις αλλά και το πατροπαράδοτο τραπέζι με μπακαλιάρο. Ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα τους προγόνους του και νιώθει υπερήφανος για όλους αυτούς που "θανατώθηκαν" το 1821 για να είμαστε όλοι εμείς σήμερα "ελεύθεροι"

Τι συμβολίζει η σημαία μας

Εννέα παράλληλες λωρίδες εκ των οποίων οι πέντε είναι κυανές και οι τέσσερις λευκές. Τη σημαία ολοκληρώνει ένας λευκός σταυρός μέσα σε ένα και κυανό τετράγωνο στο επάνω προσίστιο μέρος.

- Οι 5 κυανές λωρίδες αντιστοιχούν στις 5 συλλαβές Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α
- Οι 4 λευκές λωρίδες αντιστοιχούν στις 4 συλλαβές Η ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ
- Ο σταυρός που είναι στην κορυφή συμβολίζει τον σταυρό που είδες τον ουρανό Ο Μέγας Κωνσταντίνος και έγραφε ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ

Το μπλε χρώμα είναι παρμένο από το χρώμα της βρακάς του νησιώτη και το άσπρο χρώμα είναι παρμένο από το λευκό χρώμα της φουστανέλας του τσολιά. Η επίσημη ελληνική σημαία είναι στολισμένη γύρω γύρω με κρόσια που συμβολίζουν τις ψυχές των νεκρών ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα.  


Γιορτή της 25ης Μαρτίου

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.


Ήρωες του 1821

Ο βασιλιάς Όθωνας προκειμένου να συνδέσει το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιέρωσε την 15 Μαρτίου του 1838 να γιορτάζουμε τον Εθνικό μας ξεσηκωμό που έγινε στις 25η Μαρτίου. Η επιθυμία αυτή ήταν του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας καθώς ήθελαν να συνδέσουν αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική γιορτή με την έναρξη της επανάστασης για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Μανιάτες και οι Αχαιοί διχογνωμούσαν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού μας ξεσηκωμού.Στις 21 Μαρτίου ξεκινά η πολιορκία των Καλαβρύτων από τους Πετμεζαίους και τον Σωτήρη Χαραλάμπη. Αυτή είναι και η πρώτη πολεμική ενέργεια της επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα έπειτα από 5 ημέρες. Ο πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος προκειμένου έτσι να ξεκινήσει την επανάσταση στη Μακεδονία.

Η 23η Μαρτίου είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός του Εθνικού ξεσηκωμού και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η λέξη ευαγγελισμός προέρχεται από τη λέξη Ευάγγελος που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων. O Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα στη Θεοτόκο και της είπε πως επρόκειτο να κυκλοφορήσει τον Ιησού τον γιο του Θεού. Η Παναγία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα γινόταν να κυοφορήσει ένα παιδί δεδομένου ότι δεν είχε σωματική επαφή με κάποιον άνδρα καθώς ήταν ακόμη αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είπε στη Μαρία πως αυτό ήταν θέλημα Θεού και ότι αυτός θα φροντίσει για όλα. Έτσι, αυτό το παιδί θα ήταν ο Υιός του Θεού. Η παναγία δέχτηκε την εντολή και ο Γαβριήλ αποχώρησε έχοντας ολοκληρώσει το έργο του.«Είναι θέλημα Θεού. Είναι κοντά μας και βοηθάει, γιατί πολεμάμε για την πίστη μας, για την πατρίδα μας, για τους γέρους γονιούς, για τα αδύνατα παιδιά μας, για την ζωή μας, την λευτεριά μας... Και όταν ο δίκαιος Θεός μας βοηθάει ποιος εχθρός μπορεί να μας κάνει καλά...;»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης