Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και χρόνια δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κανάλι Open, προσθέτοντας ότι «κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή την πιθανότητα».

Μιλώντας για όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε «αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασιών της Κύπρου στην περιοχή».

«Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη. Δεν έχει συμμαχίες. Βλέπει ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Κυπριακό και το ενεργειακό είναι διμερές θέμα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πώς μπορεί να προετοιμαστεί μια χώρα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς είναι να κάνει συμμαχίες και ερείσματα ώστε να αποτρέψε το γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις για να σκεφτεί τις συνέπειες που θα έχει».

«Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη από την ΕΕ της Τουρκίας, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφής η ΕΕ ως προς την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα βάλει στο κάδρο και το Καστελόριζο και ο Ερντογάν θα βάλει ανάμεσα στο ελληνικό νησί και την Κύπρο το γεωτρύπανο απάντησε: «Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει, αλλά να διαβεβαιώσω τον λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα αφήσουμε να το κάνει». 

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Σήμερα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, ακόμα κι αυτός που βρέθηκε με σφίξιμο στο στομάχι, καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν η λύση για την πατρίδα μας όταν ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα απευθείας επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «εδώ μας κατηγορούν για το ότι κρατήσαμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Είναι πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι με την Τουρκία. Εάν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο βεβαίως θα μιλήσω αλλά δεν είμαστε στη φάση αυτή».

Όσον αφορά την ένταση στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν μας αιφνιδιάζουν όσα συμβαίνουν . Είναι ένα σενάριο το οποίο λόγω της δυσμενούς θέσης που έχει βρεθεί η Τουρκία το αναμέναμε. Άλλο το να είμαστε σε εγρήγορση και άλλο να είμαστε στο παρα πέντε του θερμού επεισοδίου».

«Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Θα αισθάνονται πιο ασφαλείς αν σταματήσει η μικροπολιτική αντιμετώπιση στα εθνικά θέματα. Το ίδιο είχαμε και στο Μακεδονικό. Είναι μέγιστη υποκρισία να μιλούν για προδοτική συμφωνία και λίγο πριν τις εκλογές να τους ρωτούν τι θα κάνουν και να απαντούν θα επιτηρούμε την εφαρμογή της» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και το αν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί υποστήριξε ότι «εγώ πάντοτε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και θα συγκαλέσει συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής».

«Το να λέμε ότι είναι δραματοποίηση (σ.σ. η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ) να συνεδριάζουν τα όργανα πριν να φύγει ο ΥΠΕΞ για να δούμε πώς θα συντονιστούμε, άρα είναι δραματοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» πρόσθεσε για το θέμα.

Μιλώντας για το ντιμπέιτ είπε ότι «εγώ τη δέχομαι αυτή την τηλεοπτική αντιπαράθεση των πέντε πολιτικών αρχηγών αλλά τουλάχιστον εύχομαι να υπάρχουν λίγο πιο χαλαροί κανόνες».

Αλέξης Τσίπραςερντογαν