Μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στα ανοιχτά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί, με πρώτο αυτό του μεταναστευτικού. Τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, ενώ, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, την ώρα που οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Ο Πρωθυπουργός προέταξε το μεταναστευτικό και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να επωμιστούν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων των ανθρώπων που φεύγουν από τους πολέμους και την καταπίεση ή απλώς αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε.

Τόνισε επίσης πως πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ  Ε.Ε. και Τουρκίας και υπογράμμισε πως η Άγκυρα «πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία».

«Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη» σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη πρέπει «να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία». Ταυτόχρονα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, την Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, καθώς και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να είναι οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές, ενώ όπως μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ ο Ζέεχοφερ φέρει στις αποσκευές του συγκεκριμένες προτάσεις για μια γερμανική συνδρομή στις ελληνικές και τουρκικές αρχές.

κυβέρνηση