Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας να προχωρούν οι δικαστές στην έκδοση αποφάσεων κατά την διάρκεια της μερικής αναστολής των δικαστηρίων,

η οποία αναμένεται να παραταθεί, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος ήδη έχει ξεκινήσει τις τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στο ακροατήριο πριν την εμφάνιση του κορωνοιού.

Πάντως, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα παρατείνεται η μερική πανελλαδική αναστολή λειτουργία των δικαστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων θα παραταθεί για το μετά το Πάσχα διάστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο με την ισχύουσα υπουργική απόφαση μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, όσο και την νέα που αναμένεται να δημοσιευθεί, η δημοσίευση των αποφάσεων εξαιρείται από την αναστολή.

Η ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης στοχεύει στην αποφυγή επιπλέον επιβάρυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπενθύμιζαν με νόημα ότι δεν πρόκειται για περίοδο διακοπών των δικαστών και οι δικαστηριακές εργασίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν, χωρίς να διακινδυνεύεται η δημόσια υγεία, πρέπει αναμφίβολα να πραγματοποιούνται κανονικά. Και αυτό για να μειωθεί ο όγκος της εκκρεμούς δικαστικής ύλης, η οποία υποχρεωτικά σήμερα εκ των πραγμάτων συσσωρεύεται και θα εμφανιστεί εντονότερη μετά την λήξη της πανδημίας και την λήξη της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Τηλεδιασκέψεις ξεκίνησαν στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Αθανάσιου Ράντου, προς αποφυγήν καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ξεκίνησαν με επιτυχία οι τηλεδιασκέψεις επί υποθέσεων οι οποίες έχουν συζητηθεί ήδη επί έδρας.

Ειδικότερα, ήδη έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις στο Β΄ και Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια. Οι τηλεδιασκέψεις αφορούν υποθέσεις που είχαν συζητηθεί πριν της επιβολής του μέτρου της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της εμφάνισης του κορωνοιού.

Μάλιστα, ο κ. Ράντος συμμετείχε στις δοκιμαστικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν με την υποστήριξη του τεχνικού-ηλεκτρονικού τμήματος του ΣτΕ.

κορωνοϊόςτσιαραςδικαστέςδικαιοσύνη