Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν οι ψηφοφόροι τον εκλέξουν να κυβερνήσει την χώρα, ήταν ένα πολιτικό κόμμα του 4% περίπου, στο οποίο τα μέλη και οι ψηφοφόροι του είχαν πραγματική Αριστερή ιδεολογία, με αρχές, συνέπεια και πράξεις. 

Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οι Έλληνες ψηφοφόροι, αγανακτισμένοι και - κυρίως  - θυμωμένοι με τα μνημόνια και τους δυσβάστακτους φόρους των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου, έδωσαν την πλειοψηφία  στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που υπόσχονταν "σκίσιμο των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο" κι ακόμη "μονομερή διαγραφή του χρέους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της φορολογίας" και άλλα, που θα έφερναν την "ελπίδα" για την χώρα και για τους πολίτες. 

Το γεγονός αυτό, της τεράστιας δηλαδή ανόδου του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 37% όπως ήταν φυσικό, "αλλοίωσε" την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. Η ένταξη στο κόμμα και στην κυβέρνηση διάφορων πολιτικών προσώπων (κυρίως παρωχημένων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ) δημιούργησε ένα συνονθύλευμα πολιτικών θέσεων, που απείχαν αισθητά από την αρχική Αριστερή ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ .

Μάλιστα, η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έφερε κι άλλες παρενέργειες, όπως η αποχώρηση πολλών βουλευτών και η δημιουργία, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη,  "Λαϊκή Ενότητα", η αποχώρηση της πρώην Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και άλλων πολιτικών προσώπων, που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αποκορύφωμα, η τελευταία αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της κίνησης "Πράττω".

Στο μεταξύ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε Πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι άλλο πράγμα είναι να κάνεις εκ του ασφαλούς (ως 4%) αντιπολίτευση κι άλλο πράγμα να κρατάς στα χέρια σου, την τύχη της χώρας. 

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πρώτον, μετέτρεψε το  ηχηρό (62%) "όχι" του Δημοψηφίσματος, σε ταπεινωτικό "ναι".

Δεύτερον, δεν "έσκισε" τα μνημόνια, αλλά, υποχρεώθηκε να υπογράψει και νέο!

Τρίτον, δεν "διέγραψε μονομερώς το χρέος" αλλά, έκανε νέα συμφωνία με την τρόϊκα, την οποία ονόμασε, για πιο λάϊτ,  σε..."θεσμούς".

Τέταρτον, όχι μόνο δεν μείωσε τους φόρους, αλλά, με την εποπτεία και την καθοδήγηση των "θεσμών" επέβαλε κι άλλους...

Το κυριότερο, όμως όλων,  ήταν η συμπόρευσή του, με όσους "αναθεμάτιζε" ως αντιπολίτευση. Δηλαδή, την Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες της "κακιάς" Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Με αυτή την πολιτική τακτική, του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού, ήταν επόμενο να επέλθει μεγάλη φθορά και κατά συνέπεια, αισθητή μείωση των ποσοστών του κόμματος, γεγονός που πιστοποιήθηκε στην κάλπη των πρόσφατων ευρωεκλογών (το 37% έγινε 23%).

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε νέα διέξοδο από την εσωκομματική κρίση, κάνοντας πολιτικό άνοιγμα στην κεντροαριστερά, ελπίζοντας ότι θα συστρατευθούν νέα πρόσωπα από τον χώρο αυτό, που εκφράζεται σήμερα από πολλά κόμματα και κυρίως το ΚΙΝΑΛ.

Ήδη, στον ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε η "Προοδευτική Συμμαχία" και στο λογότυπο του κόμματος προστέθηκαν και άλλα χρώματα, που αν μη τι άλλο, δηλώνουν ότι γίνεται η σταδιακή προετοιμασία για ριζικές αλλαγές. 

Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, οι αλλαγές είναι ελάχιστες.

Όμως, μετά τις εθνικές εκλογές και κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ τις χάσει (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. 

Από έγκυρους πολιτικούς κύκλους, θεωρείται βέβαιον ότι υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο να κλείσει τον ιστορικό κύκλο του, προκειμένου να γεννηθεί ένα νέο κόμμα, με προοπτική να γίνει μελλοντικά κυβέρνηση!

ekriti.gr

ΣΥΡΙΖΑνέο κόμμααπόψεις