Μπαίνουμε όπως όλα δείχνουν σε έναν θερμό χειμώνα. Το πολιτικό θερμόμετρο, θα φτάσει στα όρια του κόκκινου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις της προθέρμανσης των αντιπάλων. Αν και οι εκλογές έδωσαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τα σενάρια νέων εκλογών δίνουν και παίρνουν. Πότε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πότε με τη Συνταγματική αναθεώρηση και πότε με την ανησυχία του επόμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί μας διασταυρώνουν καθημερινά τα ξίφη τους στη Βουλή, ζωντανά και μέσα από τους εκπροσώπους τους στα λοιπά μέσα. Εύγε τους! Κάνουν καλά τη δουλειά τους για την οποία πληρώνονται με παχυλούς μισθούς και αρκετά προνόμια. 

Όμως οι ιστορικοί του μέλλοντος έχουν να ασχοληθούν με περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα, από την παραπομπή πολιτικών προσώπων σε ειδικά δικαστήρια, την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τους καβγάδες αρκετών θερμοκέφαλων μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.
Προέχουν τα εθνικά θέματα, ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του έθνους, το προσφυγικό για κάποιους, το μεταναστευτικό για άλλους και η δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. 
Οι εξαγγελίες και οι προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων είναι τις περισσότερες φορές αέρας κοπανιστός και κενές μεγαλοστομίες. 

Ο λαός, οι πολίτες ανησυχούν, στην κυριολεξία κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» και οι πολιτικοί το «χαβά» τους με την επανεκλογή τους.
Ανακυκλώνουν τα ίδια θέματα, από τις οθόνες των τηλεοράσεων και τους τοίχους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με φωνασκίες, αντεγκλήσεις, δίνοντας  «τροφή» στα δελτία ειδήσεων, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στους ασχολούμενους με τα διάφορα sites.

Παράλληλα, βομβαρδίζουν με τιτιβίσματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι σαν ντέρμπι ποδοσφαιρικών ομάδων. Αποποίηση και ανεύθυνη μετακύλιση ευθυνών λόγω της πρόσφατης αλλαγής της εξουσίας, απίστευτοι συμψηφισμοί, πεζοδρομιακοί διάλογοι προς τέρψιν των φίλιων δυνάμεων στα έδρανα της Βουλής, αλλά και στους εκατέρωθεν οπαδούς που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Οι πολιτικοί μας ταγοί, δεν μπορούν να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας, στήνοντας καθημερινά σκηνικό ακραίας πόλωσης με αλληλοκατηγορίες που αφορούν παρελθόντα χρόνο. Ζουν ανάμεσα μας αλλά στο δικό τους κόσμο.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, βιώνει την απόλυτη ακραία φτώχεια, η μεσαία τάξη προσπαθεί να πατήσει στα πόδια της, αλλά οι φόροι καραδοκούν να την τσακίσουν εκ νέου.
Οι πολιτικές σκιαμαχίες τους αφήνουν αδιάφορους μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, το βιός τους που με τόσο κόπο απέκτησαν. Δεν έχουν καταλάβει οι πολιτικοί μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι χρέος τους είναι να αναδεικνύουν τα αιτήματα των πολιτών και να τα ικανοποιούν. 

Με μια χώρα, σε εύθραυστη περιοχή, με μια κοινωνία να νοιώθει ανασφαλής και ένα κράτος στα όρια της χρεοκοπίας, οι πολιτικοί θα πρέπει να σοβαρευτούν. Ούτε να κονταροχτυπιούνται, ούτε να σηκώνουν «γάντια», ούτε να κάνουν επιλεκτική κριτική. Αυτή την εντολή έχουν πάρει από τους πολίτες που τους ψήφισαν. 

*** Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι επικοινωνιολόγος

Θανάσης Παπαμιχαήλπολίτεςπολιτικοί