Εάν ξεσπάσουν εχθροπραξίες, η Ουκρανία θα δώσει στη Ρωσία ένα "λουτρό αίματος". Αυτό δήλωσε ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Ρομανένκο, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο Glavred.

"Φυσικά, προετοιμάζονται γι' αυτό [την έναρξη εχθροπραξιών], αλλά αν [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν ξεκινήσει πόλεμο, τον περιμένει ένα "λουτρό αίματος" στην Ουκρανία και δεν θα τελειώσει με την κατάληψη εδαφών", είπε.

Κατά τη γνώμη του στρατηγού, η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία συνδέεται με το γεγονός ότι η κύρια στρατηγική του Ρώσου ηγέτη δεν εφαρμόζεται. "Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόοδος στην αποκατάσταση του "ρωσικού κόσμου" ή στην οικοδόμησή του στο ουκρανικό έδαφος, όπως το βλέπει ο Πούτιν. Στο εσωτερικό, οι φιλορωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υπονομεύσουν την κατάσταση στην Ουκρανία - επιπλέον, εδώ έχουν υποστεί απώλειες με τη μορφή κυρώσεων κατά του Μεντβένττσουκ", είπε.

Ο Ρομανένκο επεσήμανε επίσης ότι ένας νέος γύρος εντάσεων στα σύνορα δεν είναι ασφαλής και η Ουκρανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αν χρειαστεί.

Νωρίτερα, η αμερικανική έκδοση Politico δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία. Το δημοσίευμα δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που φέρεται να έδειχναν τη συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κοντά στην πόλη Yelnya (περίπου 250 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα) στην περιοχή Smolensk που συνορεύει με τη Λευκορωσία.

Το Politico έγραψε ότι οι εικόνες τραβήχτηκαν από την Maxar Technologies την 1η Νοεμβρίου. Η εφημερίδα επικαλείται επίσης τον βρετανικό στρατιωτικό ειδικό Jane's, ο οποίος αναφέρει ότι οχήματα της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων της Ρωσίας μεταφέρονται πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κοντά στο Κουρσκ και το Μπριάνσκ.