Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης (ΑΛΘ), είναι μια μεγάλη συντροφιά ανθρώπων που τους έφερε κοντά η αγάπη τους για την πτήση, το αεροπλάνο, τον αεραθλητισμό και τον εθελοντισμό.

Σχεδόν έναν αιώνα πριν, την 31η Ιουλίου 1930 και μόλις 27 χρόνια μετά την πρώτη πτήση των αδελφών Wright, ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Αεραθλητικό Σωματείο στην Ελλάδα με την επωνυμία «Ένωση Φίλων Αέρος», το οποίο, τέσσερα χρόνια μετά και για να εναρμονισθεί με το διεθνή τίτλο «Aeroclub», μετονομάζεται σε «ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Στα πρώτα χρόνια αναπτύσσονται τα τμήματα Αερομοντελισμού και Ανεμοπορίας, ενώ, στο τέλος της δεκαετίας του 1960, αποκτώνται τα πρώτα αεροπλάνα και ξεκινούν οι πτητικές δραστηριότητες σε όλη τους την έκταση.

Η «Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Ιδιωτικών Αεροσκαφών» της ΑΛΘ, που είναι και η πρώτη πολιτική σχολή εκπαίδευσης πιλότων στην Ελλάδα με αριθμό έγκρισης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) «GR-RF-001», αρχίζει τη λειτουργία της το 1970, πριν από 48 χρόνια και, μέχρι σήμερα, έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από αυτήν εκατοντάδες χειριστές (πιλότοι) αεροπλάνων, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμα ενεργοί και εργάζονται σε μερικές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου. Περαιτέρω, το 1988 ιδρύεται το τμήμα Αλεξιπτωτισμού, το 1993 το τμήμα Αλεξιπτώτου Πλαγιάς και το 1997 το τμήμα Αιωροπτερισμού.

Σήμερα, η ΑΛΘ αριθμεί πάνω από 250 ενεργά μέλη. Όπως αναφέρεται και στο Καταστατικό της, είναι Αεραθλητικό Σωματείο μη Κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση του αεροπορικού πνεύματος, καθώς και την προβολή της σπουδαιότητας της αεροπορίας με κάθε πρόσφορο μέσο. Παρέχει δε στα μέλη της τις γνώσεις και τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Η έδρα της ΑΛΘ είναι στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Μακεδονία, όπου βρίσκονται τα γραφεία και τα υπόστεγα των πέντε ιδιόκτητων αεροπλάνων CESSNA (C152, C172 και C182), καθώς και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης με άριστα εκπαιδευμένο Τεχνικό Προσωπικό.

Κάθε χρόνο η ΑΛΘ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.), διοργανώνει και παίρνει μέρος σε αγώνες τοπικούς, πανελλήνιους ή διεθνείς, ενώ οι αθλητές της έχουν διακριθεί με πρώτες θέσεις σε πλήθος αναμετρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει για τα μέλη της πλούσια αεροπορική βιβλιοθήκη και βιντεοθήκη, οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις και πτήσεις εθισμού για τους νέους.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά ταξίδια με τα αεροπλάνα της ΑΛΘ σε όλα τα Ελληνικά αεροδρόμια, αλλά και σε πολλά ξένων κρατών, όπως Ιταλία, Aυστρία, Βουλγαρία, Τυνησία, Ισραήλ, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, κ.λπ..

Πλούσια είναι η προσφορά της ΑΛΘ και στον κοινωνικό τομέα, με υπηρεσίες στην έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων, την επιτήρηση των θαλασσών για ρύπανση και, ακόμη, στην οργάνωση και εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Πυροπροστασίας & Επιτήρησης των Δασών κατά τη θερινή περίοδο, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους Δήμους και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο ξεκίνησε το έτος 1990!

Για όλες αυτές τις δραστηριότητές της, η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε επανειλημμένα, με αποκορύφωμα την ανώτατη διεθνή αεροπορική διάκριση "Diplome d' honneur", με την οποία τιμήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.), καθώς και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το έτος 2000, ενώ, το 1980, εκδόθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ. και ένα αναμνηστικό γραμματόσημο προς τιμήν της!

Νίκος Μαυροματίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας και Διευθυντής Σχολής Χειριστών Αεροπλάνων της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης.