Άρθρο του Νίκου Μαυροματίδη, χειριστή ιδιωτικών αεροπλάνων, πρώην διευθυντή της Σχολής Εκπαίδευσης Χειριστών Ιδιωτικών Αεροπλάνων της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης.

 

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ!
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟ! ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΠΙΛΟΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ!

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΛΟΤΟΣ;

Υπάρχουν τόσες πολλές απαντήσεις σ’ αυτό το ερώτημα, όσες και οι πιλότοι. Πέρα από τον προαιώνιο πόθο του ανθρώπου να πετάξει, σου δίνεται και η δυνατότητα να πας σε πολλά μέρη, στα οποία δεν θα μπορούσες να πας χωρίς μεγάλη και πολύωρη ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πας με τους φίλους σου για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο ή ακόμα και για μια ημέρα για καφέ σε κάποιο νησί, να πας για μια επαγγελματική συνάντηση στην Αθήνα, στην Κρήτη ή όπου αλλού υπάρχει αεροδρόμιο, όποια ημέρα και ώρα θέλεις που βολεύει εσένα. Θα μπορούσες, επίσης, να κάνεις απλά μια βόλτα γύρω από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, να πετάξεις πάνω απ’ όλη τη Χαλκιδική ή πάνω από τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου. Φυσικά, είναι και ένα από τα πιο συναρπαστικά επαγγέλματα. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό.

Μη μου πεις ότι δεν έχεις γυρίσει κάποτε να κοιτάξεις το αεροπλάνο που πετάει από πάνω σου με κάποια ζήλια, κάποια κρυφή επιθυμία. Η πτήση, όμως, είναι και αθλητισμός που απαιτεί επιδεξιότητα, ακρίβεια, πνευματική άσκηση και καλή φυσική κατάσταση. Όταν θα πάρεις μέρος σαν χειριστής (πιλότος) στους αεραθλητικούς αγώνες της Αερολέσχης, θα γνωρίσεις μια άλλη πλευρά του αεροπλάνου, πολύ πιο συναρπαστική. Αξίζει λοιπόν πραγματικά να κάνεις κάτι ξεχωριστό για τον εαυτό σου, να γίνεις πιλότος!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΛΟΤΟΣ;
Στη «Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Ιδιωτικών Αεροπλάνων» της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης!

Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη αερολέσχη της Ελλάδας, αλλά και η πρώτη αερολέσχη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1929. Έκτοτε, παρέχει μια συνεχή προσφορά στην αεροπορική ιδέα, στον αεραθλητισμό αλλά και στο κοινωνικό σύνολο μέσω πτήσεων προστασίας των δασών από πυρκαγιές, των υδάτινων πόρων από ρύπανση και την Έρευνα & Διάσωση αγνοουμένων. Διαθέτει πέντε ιδιόκτητα αεροπλάνα και ειδικές εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση, τη συντήρηση των αεροπλάνων και την εξυπηρέτηση των μελών της. Η Σχολή Χειριστών Αεροπλάνων λειτουργεί από το 1970 και, μέχρι σήμερα, έχουν αποφοιτήσει από αυτήν πάνω από 500 πιλότοι, πολλοί από τους οποίους σταδιοδρομούν σε μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

Η Σχολή Χειριστών είναι Εγκεκριμένος Φορέας Εκπαίδευσης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) με κωδικό έγκρισης EL-ATO-131 και ακολουθεί αυστηρά τα Ευρωπαϊκά  Πρότυπα Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων. Τόσο οι εκπαιδευτές αέρος όσο και οι εκπαιδευτές εδάφους διαθέτουν τεράστια εμπειρία διδασκαλίας, ενώ οι μηχανικοί μας εγγυώνται την ασφάλεια των πτήσεών μας.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ;
Ηλικία 18 ετών, απολυτήριο Λυκείου, καλή γνώση των Αγγλικών και μια μέση φυσική κατάσταση είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να πάρεις το πτυχίο πιλότου. Επίσης, τα προβλήματα όρασης που πολλοί φοβούνται δεν είναι εμπόδιο, αρκεί να διορθώνονται φορώντας γυαλιά οράσεως. Κατά τ’ άλλα, οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να οδηγεί αυτοκίνητο, μπορεί να μάθει και να πετάει.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
Η εκπαίδευση στη Σχολή είναι μια γοητευτική εμπειρία που θα σε απορροφήσει και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί να αφιερώσει λίγο χρόνο και προσπάθεια. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει 205 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης στο έδαφος και 45 ώρες πτητικής εκπαίδευσης στον αέρα. Ακολουθούν οι γραπτές εξετάσεις στην Υ.Π.Α. και η τελική εξέταση αέρος, ενώ το πτυχίο που δίνεται από την Υ.Π.Α. είναι διεθνώς αναγνωρισμένο! Η εκπαίδευση, μαζί με τις εξετάσεις,  διαρκεί περίπου 1 χρόνο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ;
Συγκριτικά με το κόστος εκπαίδευσης σε κάποιον άλλον τομέα ειδικών γνώσεων ή το Πανεπιστήμιο, το κόστος εκπαίδευσης των πιλότων είναι μάλλον μικρό και πληρώνεται τμηματικά μέχρι την απόκτηση του πτυχίου.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ;
Τα αεροπλάνα κατασκευάζονται με πολύ αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές και ελέγχονται συνεχώς βάσει ενός συγκεκριμένου και αυστηρού προγράμματος συντήρησης, ώστε να είναι ασφαλή τόσο από μηχανικής όσο και από δομικής άποψης. Στην απίθανη περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί ο κινητήρας, θα κάνεις απλά αυτό που σου έχει μάθει ο εκπαιδευτής σου, δηλαδή, να βρεις ένα κατάλληλο σημείο και να προσγειωθείς με ασφάλεια. Το αεροπλάνο, στην περίπτωση αυτή, γίνεται ουσιαστικά «ανεμοπλάνο» και σου δίνει το χρόνο να βρεις ένα χωράφι, ένα δρόμο ή κάποια άλλη περιοχή χωρίς εμπόδια για να προσγειωθείς χωρίς προβλήματα. Στατιστικά διατρέχεις πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος στους εθνικούς δρόμους με το αυτοκίνητο, παρά πετώντας με το αεροπλάνο.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ;
Φυσικά και όχι! Σαν μέλος της Αερολέσχης, αφού πάρεις το πτυχίο, θα μπορείς να πετάς με τα αεροπλάνα της. Αν, όμως, θελήσεις να αγοράσεις ένα δικό σου αεροπλάνο, θα ανακαλύψεις ότι δεν κοστίζει περισσότερο από την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ;
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο έκανες μια καλή αρχή! Τώρα μένει να κάνεις το μεγάλο βήμα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Κάλεσε την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 476000 τις καθημερινές μεταξύ 10 το πρωί με 4 το απόγευμα για περισσότερες πληροφορίες και κλείσε ένα ραντεβού για μια πτήση εθισμού με έναν από τους έμπειρους εκπαιδευτές αέρος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είσαι εσύ ο κυβερνήτης του αεροπλάνου. Πίστεψέ μας, ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι επιστρέφουν από την πτήση εθισμού συγκινημένοι και υπόσχονται στον εαυτό τους να ξαναβρεθούν εκεί ψηλά. Μην περιμένεις άλλο λοιπόν, κάνε τώρα το πρώτο βήμα και δες αν το επάγγελμα του πιλότου είναι αυτό που σου ταιριάζει!

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ
Η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης διαθέτει δικά της γραφεία, αίθουσα μαθημάτων, αεροπλάνα και υπόστεγα συντήρησης, τα οποία στελεχώνονται από έμπειρα στελέχη διοίκησης και εκπαίδευσης, ενώ οι πολύπειροι πτυχιούχοι μηχανικοί μας φροντίζουν για τη συντήρηση και την άψογη πτητική ικανότητα των αεροπλάνων μας.

Έλα να πετάξουμε μαζί! Να γνωρίσεις τη μαγεία της πτήσης, την απελευθέρωση από τα επίγεια, το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και των ελληνικών θαλασσών, τις στεφανωμένες από τα νέφη βουνοκορφές, τα δάση και όλες τις άλλες ομορφιές της πατρίδας μας, αλλά και των άλλων κρατών.Όταν πετάς, προβλήματα, λύπες και τόσες άλλες έγνοιες μένουν κάτω στη γη. Εκεί είσαι μόνο εσύ και τ’ αεροπλάνο σου. Άνθρωπος και μηχανή σ’ ένα αρμονικό δέσιμο. Δεν θέλεις να σκέφτεσαι τίποτ’ άλλο παρά μόνο την απόλαυση της πτήσης.

Έτσι, σου δίνεται η ευκαιρία για ένα τέλειο ψυχικό χαλάρωμα, ενώ η αδρεναλίνη τρέχει μέσα σου, με αποτέλεσμα, μετά την πτήση, να νιώθεις ανάλαφρος και γεμάτος όρεξη για ζωή.

Κοινή λοιπόν διαπίστωση της πτήσης, είναι ένας ξεχωριστός τρόπος ζωής, που διαμορφώνει χαρακτήρες και έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχικό κόσμο κάθε ιπτάμενου.Προσδεθείτε, απογειωνόμαστε!

 

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

ΤΗΛ.

2310 476 000

ΦΑΞ

2310 471 377

EMAIL

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

URL

www.aeroclub-tsl.gr

FACEBOOK

www.facebook.com/groups/aeroclub.tsl