Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και τους γοργούς ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, γίνεται πολύ μεγάλη ανάγκη να ψάχνουμε το τέλειο και την απόλυτη εξέλιξη των παιδιών μας σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Αναζητούμε, λοιπόν, άριστες σχολικές επιδόσεις και προσπαθούμε ,άθελά μας, να δημιουργήσουμε παιδιά που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι ακατόρθωτο καθώς οι γονείς χάνουν την ουσία. Το να δημιουργήσουν, δηλαδή, παιδιά ευτυχισμένα που να καταφέρουν , τελικά, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους.

Πολύ σημαντικό βήμα στη εκπαίδευση είναι η δυνατότητα να καταλάβουμε ή τουλάχιστον να έχουμε αρκετά στοιχεία, από την προσχολική του εμπειρία, που θα φανερώσουν εάν θα χρειαστεί ιδιαίτερη και διαφορετική μεταχείριση κατά την διάρκεια της σχολικής του πορείας στο δημοτικό.


Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που θα μας δημιουργήσουν την πεποίθηση πως επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουμε άλλες μεθόδους διδασκαλίας και πιο εξατομικευμένη μάθηση ακόμη και από την προσχολική ηλικία. Ένας καταρτισμένος νηπιαγωγός και ένας ειδικός παιδαγωγός μπορούν να δουν τα σημάδια και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να έχει το παιδί διαφορετικές προσλαμβάνουσες και αλλιώτικο τρόπο διδασκαλίας.

Αλλά και ο γονιός από την πλευρά του μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά σε αυτόν τον σκοπό. Σημαντικές ενδείξεις είναι η δυσκολία των παιδιών αυτών να αρθρώσουν και να προφέρουν διάφορα φωνήματα, η επανάληψη συγκεκριμένης γκάμας λεξιλογίου και η δυσκολία τους να το εμπλουτίσουν. Επιπλέον δεν μπορούν εύκολα να περιγράψουν και να δημιουργήσουν μία ιστορία, καθώς συγχέουν τις σκέψεις τους και μπερδεύουν τα λόγια τους. τα συντακτικά λάθη έχουν την τιμητική τους καθώς μπερδεύουν τον ενικό με τον πληθυντικό των ρημάτων αλλά και των άρθρων.

Παιδί και γονείς☺Ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο;

Επιπροσθέτως η χρήση ψαλιδιού δεν είναι η αγαπημένη τους ενασχόληση καθώς χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια ,πολλές φορές, ακόμα και στο πώς να πιάσουν το ψαλίδι.

Στο κοινωνικό κομμάτι τα παιδιά που ενδεχομένως να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό δεν μπορούν να υπακούσουν εύκολα σε κανόνες και να κρατήσουν την προσοχή τους για πολύ ώρα σε κάτι. Συνήθως "φεύγει" η προσοχή τους αρκετά εύκολα και δείχνουν μία αδιαφορία όταν ,στο σχολικό πλαίσιο ,τους απευθύνεται ο λόγος ή τους ζητούν να κάνουν κάτι... Τα παιδιά που ενδέχεται να αναπτύξουν μαθησιακές δυσκολίες συνήθως αδυνατούν να τελειώσουν εργασίες που τους ανατίθενται και συνήθως αποφεύγουν ακόμη και εργασίες που απαιτούν νοητική ένταση.

Όπως και να έχει τα παραπάνω είναι ενδείξεις και όχι απτές αποδείξεις. Ακόμη και ένα παιδί τα έχει όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς. Κάτι τέτοιο φυσικά θα γίνει όταν και οι γονείς μπορέσουν να αποδεχθούν την διαφορετικότητα του παιδιού. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πρώιμη παρέμβαση από την ηλικία αυτή μόνο ευεργετικά θα λειτουργήσει.

Υ.Γ: Γονείς ,το μόνο σημαντικό είναι να μην θεωρήσουμε αποτυχημένο ούτε το παιδί ούτε τους εαυτού σας. Το θέμα είναι να δώσουμε την ευκαιρία ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως γονείς στα παιδιά να βρουν τον προσωπικό τους τρόπο να μαθαίνουν χωρίς να τους είναι βάρος το σχολείο ή η μάθηση.

 "Every student can learn

Just not on the same day

Or on the same way"
 
George Evans

 

 Βασιλική Μαύρου
Ms, Eιδική παιδαγωγός προσχολικής αγωγής