Μυτιλήνη: Για σεξιστική συμπεριφορά αλλά και ψυχολογική βία που βιώνουν εδώ και μήνες κατηγορούν έναν ανώτερό τους στον δήμο Μυτιλήνης δύο εργαζόμενες.

Οι δύο γυναίκες που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας στα απορριμματοφόρα υποστηρίζουν ότι υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο και έχουν δεχθεί απειλές λόγω του φύλου τους.

Οι δύο εργαζόμενες είναι διαζευγμένες με παιδιά- γεγονός που θεωρούν ότι παίζει ρόλο στο βλέμμα του “προϊσταμένου” τους αλλά και τη συμπεριφορά του απέναντί τους. Όπως υποστηρίζουν έχει απλώς τοποθετηθεί σε υψηλότερο πόστο στη χωματερή, αλλά σε σχέση με τυπικά προσόντα, όπως εξηγούν, δεν είναι ανώτερός τους.

Μάλιστα στις 13 Οκτωβρίου όπως αναφέρει το nisi.gr, προχώρησαν σε έγγραφη αναφορά προς τον Δήμο Μυτιλήνης και την επομένη ενημερώθηκαν ότι αλλάζουν πόστο.

Σε συνέντευξη που έδωσαν στο nisi.gr καταγγέλλουν πως μπαίνουν σε δυσμενέστερο πόστο με πιο χαμηλές απολαβές, ενώ η μία από τις δύο όπως καταγγέλλει ότι πείστηκε να υπογράψει ένα χαρτί ότι παραμένει στο πόστο της, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον “ανώτερό” της που έχει καταγγείλει ως δράστη.

Δέχομαι bullying στη δουλειά μου, ενώ προσπαθώ να βγάλω το ψωμί μου

είπε η μία από τις δύο εργαζόμενες.

Η άλλη εργαζόμενη που είναι μητέρα δύο παιδιών δουλεύει από τις 20:30 το βράδυ έως τις 2:30 τα ξημερώματα. “Με κράτησε μετά τη βάρδια έως τις 4 το πρωί για να πάμε οι δυο μας, όπως μου είπε στο δρομολόγιο των Λουτρών. Από τον προηγούμενο χειμώνα υφίσταμαι αυτή την κατάσταση. Το είχα αναφέρει στους ανώτερούς μου και δεν άλλαξε τίποτα“, καταγγέλλει η γυναίκα.

“Περιμέναμε από γυναίκες προϊστάμενές μας να έχουν περισσότερη ευαισθησία” λένε και υποστηρίζουν ότι έχουν δεχθεί και αναφέρει απειλητικές συμπεριφορές με φράσεις όπως “θα σε αλλάξω ωράριο, θα σε πάω σε άλλο δρομολόγιο“.

Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια

φωνάζουν. «Οι άλλες γυναίκες φοβούνται και δεν μιλούν, ζητούμε σεβασμό δεν πάει άλλο“, προσθέτουν

“Αν αποδειχθούν τα καταγγελόμενα η ποινή θα είναι πολύ μεγάλη

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλής Κουντουρέλλης φαίνεται να έχει ενημερωθεί. Όπως ανέφερε σε σχέση με τη μετακίνηση των δυο υπαλλήλων σε άλλο πόστο, ανέφερε ότι αποτελεί ευνοϊκή λύση η προτεινόμενη νέα θέση στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων με πιο ευνοϊκό ωράριο και ο ίδιος δεσμεύεται για τα επιδόματα και τις υπερωρίες τους.

Ξεκαθάρισε ότι ξεκινά προκαταρκτική εξέταση και ότι δεν έχουν υιοθετηθεί οι καταγγελίες.Επίσης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί ο καταγγελλόμενος γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης και πως αν αποδειχθούν τα καταγγελλόμενα, η ποινή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.