Ένα κόλπο που ενισχύει τη θέληση των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος ώστε να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές φαίνεται να ανακάλυψαν οι ερευνητές

Προσεγγίσεις που ενδέχεται να βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος εξέτασε μία ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων Cardiff και Radboud καθώς επίσης και του Πανεπιστημίου του Exeter δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο Royal Society Open Science.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν μία μορφή τροποποίησης της συμπεριφοράς που ονόμασαν «παρεμβάσεις ενίσχυσης» και την αποτελεσματικότητά της σε διάφορες δοκιμές.

Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι ότι οι άνθρωποι που θέλουν να πετύχουν ένα στόχο μπαίνουν μηχανικά σε ένα τρόπο συμπεριφοράς ο οποίος θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν. Ζήτησαν λοιπόν από εθελοντές να χρησιμοποιήσουν μία εφαρμογή για smartphone η οποία στα πλαίσια ενός παιχνιδιού ζητούσε από τους χρήστες να επιλέγουν τις υγιεινές τροφές κάνοντας «κλικ» πάνω τους και να απορρίπτουν τις ανθυγιεινές.

Η άποψη των ερευνητών ήταν πως παίζοντας αυτό το παιχνίδι για αρκετά λεπτά κάθε μέρα, οι εθελοντές «ωθούσαν» το μυαλό τους να ανταποκρίνεται θετικά σε τροφές που είναι καλές για τον οργανισμό τους, ενώ αγνοούσαν και απέρριπταν τροφές που τους κάνουν κακό.

Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές ανέφεραν πως μέχρι στιγμής, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να είναι αρκετά υποσχόμενη. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα και χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή για 10 λεπτά ημερησίως επί ένα μήνα, παρουσίασαν απώλεια βάρους. Αναφέρθηκε επίσης πως οι εθελοντές μείωσαν τη θερμιδική πρόσληψη κατά 200 θερμίδες ημερησίως.

 

ygeiamou.gr

αδυνάτισμαθερμίδες