Το χαμόγελο αδιαμφισβήτητα αναδεικνύει την ομορφιά και την προσωπικότητα. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος καθαριότητας της στοματικής κοιλότητας;

 Παρακάτω θα βρείτε 5 απλές αλλά βασικές συμβουλές για υγιές χαμόγελο που όλοι θα πρέπει να εντάξουμε στη καθημερινότητα μας για να έχουμε λευκά δόντια.

1. Πλένουμε τα δόντια μας τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα μετά το φαγητό ή γλυκό και κυρίως πριν τον ύπνο για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά.

2. Χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα με μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, με σκοπό να μην τραυματίζονται τα ούλα και τα δόντια, κάνοντας κυκλικές κινήσεις συμπεριλαμβάνοντας και τα ούλα. Δεν ξεχνάμε φυσικά τη γλώσσα, επάνω στην οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια. Προσοχή! Δεν πιέζουμε την οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια γιατί μπορεί να προκαλέσει αποτριβές.

Μία εναλλακτική λύση είναι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Μελέτες δείχνουν ότι η αυτόματη περιστροφή και ταλάντωση στην οποία υπόκειται η κεφαλή είναι πιο αποτελεσματική. Προσοχή στον τρόπο χρήσης της, καθώς ενδέχεται να προκληθούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες βλάβες!

3. Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα όταν δούμε να αποκλίνουν οι τρίχες από την κεφαλή, συνήθως κάθε 3-4 μήνες. 

4. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Οι επιφάνειες των δοντιών που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα είναι η εξωτερική, η εσωτερική και η μασητική. Υπάρχουν όμως και οι επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια οι οποίες μπορούν να καθαριστούν μόνο με οδοντικό νήμα. Απαραίτητο λοιπόν για μία ολοκληρωμένη και σωστή φροντίδα.

5. Όταν και αν ματώσει ένα σημείο των ούλων, δεν το προσπερνάμε! Αντιθέτως, πρέπει να επιμείνουμε περισσότερο καθώς μπορεί να υποδηλώνει ουλίτιδα. Καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό το αίτιο που την προκαλεί, αποφεύγοντας έτσι την επιδείνωση του προβλήματος. Να θυμάστε, τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

 

Tip: Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμα και αν δεν έχετε κάποια ενόχληση. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες.


Σταυρούλα Τσαπάρα, Απόφοιτη Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ