Γνωστός και ως "Μαύρος κύκνος" αναμιγνύει μαγικά ήχους από RnB, Salsa, Jazz, Funk και Reggae και θεωρείται ιδρυτής και πρωτοπόρος ενός νέου σύγχρονου αφρικανικούς στυλ. Ακόμη στην ηλικία των 86 συνεχίζει και διατηρεί το μοναδικό επικοινωνιακό του χιούμορ στις συναυλίες του και όχι μόνο.

Ο αγαπημένος Αφρικανός σαξοφωνίστας γεννήθηκε το 1933 στο Καμερούν. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν όταν εντάχθηκε στο δυναμικό μιας χορωδίας που υπεύθυνη ήταν η μητέρα του και τραγουδούσε για να διασκεδάζει.

Στην εφηβική του ηλικία οι γονείς του τον έστειλαν στο σχολείο στη Γαλλία και στα 17 του χρόνια ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο και λίγα χρόνια αργότερα σαξόφωνο. Ο ήχος της τζαζ όμως ήταν αυτός που τον κατέλαβε. Έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε να σε διάφορα clubs παρά τη γνώμη του πατέρα του που ήταν άκρως αντίθετη. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και έτσι ο Manu dibango έγινε μέλος ενός Jazz γρουπ που τότε ηγείτο ο Francis Bebey ένας καταξιωμένος κιθαρίστας και συνθέτης. Στόχος να διαδώσει τον ήχο του ο οποίος κινείται ανάμεσα σε Jazz, Funk και Makossa (παραδοσιακή μουσική του Καμερούν)

O Manu Dibango έχει ένα γεμάτο portfolio με πολύ μεγάλες επιτυχίες. Έγινε γνωστός με το κομμάτι Soul Makossa που κυκλοφόρησε το 1973 και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής Σκηνής όπως είναι οι Bernie Worrell, Fela Kuti, Bill Laswell, Herbie Hancock, Tony Allen, Sly and Robbie και άλλοι. Μέχρι και ο Michael Jackson έχει έχει επηρεαστεί από τον ήχο του Dibango στο τραγούδι "Wanna Be Startin Somethin"

Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπητός και πραγματοποιεί κατά καιρούς διάφορες συναυλίες