Η Τσικνοπέμπτη πήρε την ονομασία της από τη λέξη "τσίκνα" και αυτό το έθιμο αναβιώνει ακόμη και σήμερα μετά από πολλά χρόνια καθώς λέγεται ότι το έθιμο αυτό συνδέεται με τις βακχικές γιορτές τον των Ρωμαίων και των Ελλήνων.

Όλοι οι ορθόδοξοι γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη στην οποία γίνεται μεγάλη κατανάλωση κρέατος. Επειδή είναι η δεύτερη εβδομάδα της αποκριάς η λεγόμενη κρεατίνη, το έθιμο λαμβάνει χώρα την Πέμπτη διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας. Το έθιμο λέει πως το κρέας ψήνεται στη σχάρα και ο αέρας γεμίζει από τη μυρωδιά της "τσίκνας" και ολοκληρώνεται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

 

Τοπικά έθιμα της Τσικνοπέμπτης

  • Θήβα

Στη Θήβα την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ξεκινά ο λεγόμενος βλάχικος γάμος. Ξεκινά με το προξενιό ενός νέου ζευγαριού και συνεχίζει με το γάμο καθώς φτάνει στο τέλος του την Καθαρά Δευτέρα με τη πορεία των προικιών της νύφης και από το γλέντι των συμπεθέρων.

  • Κέρκυρα

Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας τα κορφιάτικα πετεγολέτσα έχουν την τιμητική τους. Το "πετεγουλιό" όπως λένε οι Κερκυραίοι είναι το κουτσομπολιό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κερκυραϊκού καρναβαλιού. Είναι ένα είδος θεάτρου το οποίο λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στα στενάκια αλλά και στις πλατείες με ξεκαρδιστικές ιστορίες και πρωταγωνιστές διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια που βγάζουν όλα τα άπλυτα στη φόρα!

  • Πάτρα

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης οι ψησταριές έχουν πάρει φωτιά και η έντονη μυρωδιά της Τσίκνας επικρατεί σε όλη την πόλη. Η πλατεία στην 25ης Μαρτίου αλλά και όλοι οι δρόμοι γύρω από αυτή είναι το επίκεντρο τις εκδήλωσης. Άφθονη κατανάλωση ψητού κρέατος και κρασιού, σε συνδιασμό με πολλή μουσική και τα άρματα να παρελαύνουν ανάμεσα στο πλήθος είναι η καλύτερη συνταγή για αυτό που όλοι γνωρίζουμε και ονομάζουμε, Πατρινό καρναβάλι...