Η ανάγκη για μία οικονομικότερη θέρμανση έχει στρέψει το βλέμμα μας στον κλιματισμό καθώς έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης. Για την μέγιστη απόδοση και την οικονομικότερη λειτουργία όμως θα πρέπει να πραγματοποιούμε και την εκάστοτε συντήρηση.

Το κλιματιστικό εδώ και χρόνια είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα για τη χρήση του κυρίως το καλοκαίρι. Πλέον, αρχίζει και κατακτά τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων ως το οικονομικότερο και με καλή απόδοση μέσο θέρμανσης το χειμώνα με την τεχνολογία inverter. 


Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Το κάθε πότε θα πρέπει να κάνουμε συντήρηση στο κλιματιστικό εξαρτάται από δύο παράγοντες.

1. Πόσες ώρες χρήσης κάνουμε;
2. Σε τι χώρο και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η χρήση;

Αν για παράδειγμα το χρησιμοποιούμε μόνο το καλοκαίρι στο εξοχικό μας και συγκεκριμένα μόνο στον καύσωνα δηλαδή περίπου μία ή και δύο εβδομάδες, τότε μπορεί να χρειαστεί συντήρηση κάθε δύο και τρία χρόνια.
Αν όμως, κάνουμε χρήση πχ: αρκετών ωρών σε μια βιοτεχνία ρούχων, με πολλούς υπαλλήλους και οι οποίοι καπνίζουν, το κλιματιστικό θα δουλεύει πολλές ώρες τη μέρα και κάτω από δύσκολες συνθήκες γιατί πιθανό να συσσωρεύονται χνούδια από υφάσματα ή σκόνες συν τα κατάλοιπα και την οσμή από το τσιγάρο, τότε το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί πολύ πιο σύντομα συντήρηση, ίσως και κάθε έξι μήνες!

 

Γιατί πρέπει να κάνω συντήρηση;

1. Με τα ειδικά καθαριστικά και με το σωστό καθαρισμό, ''σκοτώνουμε'' τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα στο κλιματιστικό (βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων)

2. Για τη μέγιστη απόδοση και την οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού. 

 

Τι θα χρειαστούμε;

  • Ειδικό καθαριστικό υγρό για κλιματιστικά
  • Ψεκαστήρα χειρός
  • Πινέλο (όχι πολύ φαρδύ)
  • Χαρτί κουζίνας
  • Ζευγάρι γάντια
  • Μάσκα

 

Υπάρχουν καταστήματα που πωλούν ειδικά καθαριστικά υγρά για κλιματιστικά. Ενδεικτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο μιας και είναι πολύ αποτελεσματικό και οικονομικό.

 

 

Ξεκινώντας τον καθαρισμό:

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη (ασφάλεια) από τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και να πάρουμε μέτρα ασφαλείας διότι αυτά τα καθαριστικά είναι πολύ ισχυρά και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Οπότε, φοράμε τα γάντια και τη μάσκα, παίρνουμε μία σκάλα και ανεβαίνουμε με προσοχή στο κλιματιστικό.

Δεξιά και αριστερά από τη μάσκα έχει μία εγκοπή όπου από εκεί βάζουμε το δεξί και το αριστερό χέρι εναλλάξ και σηκώνουμε το καπάκι έως ότου κλειδώσει από μόνο του σε όρθια θέση.

Έτσι αμέσως έχουμε πρόσβαση στα φίλτρα σκόνης.

Με το χέρι μας σηκώνουμε συρταρωτά τα φίλτρα και τραβάμε προς το μέρος μας για να τα βγάλουμε έξω. Στο μπάνιο ή και στο μπαλκόνι μας τα βάζουμε κάτω από μία βρύση και τα πλένουμε με κρύο και όχι ζεστό νερό για να μην χαλάσουμε έτσι την ειδική κόλλα που έχουν για να συγκρατούν τη σκόνη. Στη συνέχεια τα τινάζουμε καλά να φύγουν τα πολλά νερά και τα αφήνουμε έξω μέχρι να στεγνώσουν.

Tip: Πολλά κλιματιστικά έχουν έξτρα μικρά φίλτρα ενεργού άνθρακα τα οποία δεν πλένονται και θα πρέπει να τα αλλάζουμε με καινούργια κάθε έξι μήνες.

Στη συνέχεια, βλέπουμε μια μεγάλη μεταλλική επιφάνεια με πολλά μικρά πτερύγια που ονομάζεται ''στοιχείο''. Βάζουμε το ειδικό υγρό (αναλογία με νερό όσο γράφει ο κατασκευαστής) στο ψεκαστήρι μας, πρεσάρουμε και ξεκινάμε να ψεκάζουμε όλη την επιφάνεια. Έτσι, καθαρίζουμε 1. το στοιχείο 2. το λεκανάκι υδάτων και 3. όλη τη γραμμή αποχέτευσης των υδάτων μέχρι έξω.

Παίρνουμε το πινέλο και αφού ψεκάσουμε με το υγρό λίγο την άκρη του ξεκινάμε και καθαρίζουμε όλο το υπόλοιπο κομμάτι του κλιματιστικού στο οποίο έχουμε πρόσβαση. Επιμένουμε στις περσίδες και στα πτερύγια όπου και μαζεύετε η περισσότερη σκόνη. Στη συνέχεια, παίρνουμε χαρτί κουζίνας (και όχι πανί γιατί αφήνει χνούδια) και καθαρίζουμε τα σημεία που προηγήθηκαν με το πινέλο.

Τελειώνοντας, επανατοποθετούμαι τα φίλτρα (πλέον στεγνά) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα βγάλαμε απλά ξεκινώντας αυτή τη φορά από πίσω προς τα εμπρός.

Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Παίρνουμε τον ψεκαστήρα και ψεκάζουμε το στοιχείο το οποίο βρίσκουμε εύκολα χωρίς να βγάλουμε κάποιο καπάκι (πίσω και στα αριστερά πλάι του μηχανήματος) Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αφού ψεκάσουμε, μπορούμε να ξεπλένουμε με νερό και με το λάστιχο κήπου άφοβα μιας και μόνο οι εξωτερικές μονάδες είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να λειτουργούν κανονικά σε εξωτερικές συνθήκες  όπως βροχή, υγρασία, αέρα και ήλιο χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Περιμένουμε λίγη ώρα έτσι ώστε να στραγγίξουν τυχόν υγρά και στη συνέχεια σηκώνουμε πάλι τον γενικό διακόπτη (ασφάλεια) από τον ηλεκτρολογικό μας πίνακα και είμαστε έτοιμοι πλέον προς χρήση του κλιματιστικού. 

 

Προσοχή! Αυτές είναι κάποιες οδηγίες για το πως μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας το σπίτι. Αν αντιληφθούμε για οποιοδήποτε λόγο τη μη σωστή λειτουργία (περίεργους θορύβους, νερά να επιστρέφουν μέσα στο σπίτι, προβλήματα δικτύου ρεύματος και γενικά τη μη σωστή συμπεριφορά και απόδοση) τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν αδειούχο ψυκτικό για μια απόλυτα σωστή συντήρηση καθώς θα προχωρήσει και σε άλλους πιο ειδικούς ελέγχους όπως μετρήσεις πιέσεων - θερμοκρασίας, καθαρισμό του εσωτερικού ανεμιστήρα, οπτικό έλεγχο καθώς και έλεγχο - πλήρωση ψυκτικού μέσου (φρέον)