Υπάρχει  ή δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή; Είναι μία ερώτηση που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.


Ωστόσο, ένας πρώην ερευνητής της NASA υποστηρίζει ότι το κυνήγι της εξωγήινης ζωής είναι πιθανόν να τελείωσε το 1970, καθώς είναι πεπεισμένος ότι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μίας αποστολής στον Άρη.

Σε άρθρο με τίτλο «είμαι πεπεισμένος ότι βρήκαμε στοιχεία ζωής στον Άρη το 1970», ο πρώην ερευνητής της NASA, Γκίλμπερτ Λέβιν, γράφει ότι μία αποστολή στον Άρη ήταν το πρώτο συγκεκριμένο παράδειγμα βιολογικής ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Ποια είναι τα στοιχεία εναντίον της πιθανότητας ζωής στον Άρη; Το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένα. Επιπλέον, οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι επίγειοι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στον Άρη», γράφει ο Λέβιν.

Ο Λέβιν αναφέρεται σε ζευγάρι αποστολών το 1976, όταν η NASA έστειλε τα Viking Landers 1 και 2 στον Άρη, που ήταν το πρώτο ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη και τονίζει ότι οι επιθεωρητές έλαβαν πολλά δείγματα από το έδαφος του Άρη σε μια προσπάθεια αναζήτησης για σημάδια βιολογικής ζωής.
Ένα από τα τεστ περιελάμβανε συνδυασμό δειγμάτων από το έδαφος του Άρη με οργανικές ενώσεις και στη συνέχεια αναζητούσαν σημάδια διοξειδίου του άνθρακα.
Οποιοσδήποτε μικροοργανισμός υπήρχε στο χώμα θα είχε μεταβολίσει την ένωση και θα είχε απελευθερώσει CO2, λέει ο Λέβιν.
Τα τεστ τελικά έδωσαν τέσσερα θετικά αποτελέσματα. Παρά την αρχική επιτυχία, όμως, οι πειραματισμοί από τη NASA δεν είχαν αποτέλεσμα όταν οι ερευνητές έψαξαν για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.


Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι δοκιμές «δεν παρείχαν σαφή στοιχεία για την παρουσία ζωντανών μικροοργανισμών στο έδαφος κοντά στις τοποθεσίες προσγείωσης».
Παρόλα αυτά, ο Λέβιν λέει ότι οι αποδείξεις της εξωγήινης ζωής ενισχύθηκαν από άλλες ανακαλύψεις.

Πηγή: Daily Mail, reader

Άρηςεξωγηινη ζωη1970Λέβιν