Ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ σας φτιάχνει τη διάθεση. Το ποτό περιέχει καφεΐνη, η οποία διεγείρει το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Η βλάβη του καφέ αποδεικνύεται τακτικά από πολυάριθμες μελέτες που διεξάγονται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα οφέλη του ποτού είναι αδιαμφισβήτητα.

Ο καφές είναι πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ποτό περιλαμβάνεται σε μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα οφέλη του καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη. Δεν έχει σημασία αν περιέχει καφεΐνη ή όχι. Μια άλλη ουσία, η καφεστόλη, έχει θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία, ως διαβητικό φάρμακο, απορροφά τη γλυκόζη στις μυϊκές ίνες.

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία:

 • Το ρόφημα περιέχει αντιικοσιδωτικά που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, τον καρκίνο και ορισμένες καρδιακές παθήσεις,
 • Η καφεΐνη διεγείρει ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό,
 • Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Λόγω του γεγονότος ότι το ποτό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οι πονοκέφαλοι υποχωρούν,
 • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Για τα υποτασικά άτομα, ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ θα τους βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα και να ξεχάσουν τη ζάλη.

Ο φυσικός καφές έχει περισσότερες θετικές ιδιότητες από τον στιγμιαίο καφέ. Τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι δίνει ώθηση ενέργειας και ζωτικότητας. Είναι επίσης ευκολότερο στην προετοιμασία, πιο προσιτό και διαρκεί περισσότερο.

Το κακό του καφέ

Όταν συζητάμε τα οφέλη και τις βλάβες του καφέ, αξίζει επίσης να επισημάνουμε τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης του προϊόντος. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • Αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Το ανθρώπινο σώμα εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων δραστηριότητας και ανάπαυσης. Ο καφές διαταράσσει τους βιορυθμούς και προκαλεί νευρικότητα και ευερεθιστότητα,
 • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ο καφές μπορεί να είναι επιβλαβής αν καταναλωθεί με άδειο στομάχι. Επιβραδύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών,
 • Μια ανισορροπία του νερού μέσω μιας διουρητικής επίδρασης. Οι καταναλωτές καφέ συχνά αγνοούν την πρόσληψη νερού, αντικαθιστώντας την με το αγαπημένο τους ρόφημα. Η έλλειψη υγρασίας οδηγεί σε φθορά όλων των οργάνων,
 • Διαρροή θρεπτικών συστατικών από το σώμα. Η απώλεια μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το φθόριο και το νάτριο θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη όταν εξετάζεται η βλάβη που προκαλεί ο καφές στον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται, η πιτυρίδα και τα νύχια γίνονται εύθραυστα.

Τα οφέλη και οι βλάβες του στιγμιαίου καφέ είναι παρόμοια με εκείνα του φυσικού προϊόντος. Το ποτό πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των οδηγών και των ατόμων με καρδιακές και αγγειακές παθήσεις.

Πώς μπορώ να μειώσω τις αρνητικές επιπτώσεις του καφέ στον οργανισμό μου;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό χωρίς να βλάψετε τον οργανισμό σας:

 • 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι ο κανόνας και θα έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Η υπερβολική κατανάλωση συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε!
 • Τα οφέλη και οι βλάβες του καφέ για την υγεία καθορίζονται από τον τύπο του προϊόντος. Τα διαλυτά ποτά μπορεί να περιέχουν χρωστικές ουσίες, επιβλαβείς προσμίξεις. Εκτός από αυτό, μπορείτε να συναντήσετε απομιμητικούς καφέδες των οποίων η σύνθεση αφήνει πολλά περιθώρια,
 • Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον δύο ποτήρια καθαρό νερό μετά από κάθε φλιτζάνι καφέ. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η ανισορροπία του νερού,
 • Το ρόφημα πρέπει να πίνεται μετά από μισή ώρα μετά το γεύμα, γεγονός που μειώνει την επιβάρυνση του πεπτικού σας συστήματος,
 • Μην πίνετε το ποτό πριν πάτε για ύπνο. Διαταράσσει τους βιορυθμούς σας και σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά.

Κατά τη δίαιτα, πρέπει να καταναλώνεται ένα αγνό προϊόν χωρίς πρόσθετα. Για παράδειγμα, όταν εξετάζονται τα οφέλη ή οι βλάβες του καφέ με γάλα, θα πρέπει να επισημανθεί η υψηλή θερμιδική περιεκτικότητα του προϊόντος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητα του ποτού σε ανόργανα άλατα βελτιώνεται με την παρουσία γάλακτος.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές έχει διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών. Προωθεί την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ένα ποτό το απόγευμα βελτιώνει τη γαστρεντερική σας λειτουργία και χαλαρώνει τους μυς σας. Ο απογευματινός καφές ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.