Ο βρώμικος αέρας είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος δολοφόνος σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων και οι επιπτώσεις του είναι πιο θανατηφόρες από τον πόλεμο, τη βία και πολλές ασθένειες.

Μια νέα ανάλυση της παγκόσμιας ποιότητας του αέρα μεταξύ 2010 και 2016 δείχνει ότι πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε αυξημένα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας διάφορες ασθένειες.


Ο μέσος άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη εκτέθηκε σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ενώ οι άνθρωποι στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία εκτέθηκαν, κατά μέσο όρο, στις υψηλότερες συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων στον αέρα.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση του καθαρότερου αέρα στις πλουσιότερες περιοχές, αυτό δεν λύνει σχεδόν καθόλου το πρόβλημα.

"Αν και οι μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες", λέει ο Gavin Sheddick του Πανεπιστημίου του Exeter, "υπάρχουν ακόμη περιοχές με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. ατμοσφαιρική ρύπανση που είναι πενταπλάσια από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και σε ορισμένες χώρες η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αυξάνεται.

Συχνά, όταν σκεφτόμαστε την ατμοσφαιρική ρύπανση, φανταζόμαστε μια πόλη γεμάτη νέφος, αλλά τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι οι αστικές και αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά και επίγεια δεδομένα, η μελέτη εξέτασε τις παγκόσμιες, εθνικές και περιφερειακές τάσεις της ποιότητας του αέρα για επτά χρόνια με φόντο τις προσπάθειες για καθαρό αέρα.


Στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, οι σταθμισμένες για τον πληθυσμό συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων βρέθηκαν να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 11%.

Στην Ινδία, όπου σχεδόν το 70 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές, αυτό εξελίσσεται γρήγορα σε μια νέα κρίση υγείας.

"Το πρόβλημα και η ανάγκη αντιμετώπισής του δεν περιορίζεται στις πόλεις", γράφουν οι συγγραφείς, "σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζει επίσης επίπεδα που υπερβαίνουν τον κανόνα.

Ως επί το πλείστον, εξηγούν οι συγγραφείς, αυτό οφείλεται στη σκόνη και τις αμμοθύελλες που προκαλούνται από την ταχεία αλλαγή του κλίματος - ένας κίνδυνος στον οποίο μόλις πρόσφατα αρχίσαμε να δίνουμε προσοχή.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)