Το ακανθώδες ζήτημα των ψευδών ειδήσεων (fake news) αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα πρακτορεία ειδήσεων στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρώτων τοποθετήσεων στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πρακτορείων Ειδήσεων που διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το συνέδριο διοργανώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Στις ψευδείς ειδήσεις και τη διασπορά τους κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Τόνισε χαρακτηριστικά πως “σήμερα, η αλήθεια συχνά πνίγεται στα fake news καθώς η ταχύτητα (μετάδοσης μιας είδησης) συχνά προηγείται της αξιοπιστίας”, επισημαίνοντας πως “ο καταστροφικός αντίκτυπος μιας τέτοιας πληροφόρησης έχει πλέον τη δυναμική να είναι περισσότερο επικίνδυνος απ’ ό,τι οι βόμβες και οι πύραυλοι”.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Μπόιλ Μπάνοφ (Boil Banov), προτρέποντας τους εκπροσώπους των πρακτορείων ειδήσεων που παρίστανται στο φόρουμ να αναλάβουν δράση για την καταπολέμησή τους. "Εσείς είστε αυτοί που μάχεστε υπέρ της ελευθερίας μας και στηριζόμαστε σ’ εσάς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός.

Από τη πλευρά του, ο επικεφαλής του Press Association (PA) Κλάιβ Μάρσαλ (Clive Marshall) αναφέρθηκε στον ρόλο των πρακτορείων ειδήσεων στην προστασία της νομιμότητας μιας είδησης, διατηρώντας στάση ουδετερότητας. Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν αυξηθεί λόγω της πτώσης στις πωλήσεις που καταγράφεται στον Τύπο αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη "όρεξη" του κοινού να ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξη της δημοσιογραφίας που έχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και το ραγδαία μεταλλασσόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ανέδειξε ο πρόεδρος του πρακτορείου ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν Azertac και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πρακτορείων Ειδήσεων Ασλάν Ασλάνοφ, μιλώντας στην έναρξη του φόρουμ. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μάστιγα των ψευδών ειδήσεων, την οποία επηρεάζει η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπογράμμισε, δε, ότι το μέλλον της πληροφόρησης είναι στα "χέρια" των πρακτορείων ειδήσεων.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου ήταν αυτό των χρηματοδοτικών μοντέλων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πρακτορείων ειδήσεων ανά τον πλανήτη.

Στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πρακτορείων Ειδήσεων συμμετέχουν πάνω από 200 σύνεδροι από 100 διαφορετικές χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και πολλοί επικεφαλής πρακτορείων ειδήσεων από τις πέντε ηπείρους.

fake newsψηφιακό περιβάλλονπρακτορεία ειδήσεων